ve på land

Danmark har brug for hurtig og omkostningseffektiv udbygning af vedvarende energi

Det er både hurtigere og billigere at udbygge vedvarende energi på land i med landvindmøller og solceller, end at gøre det med offshore vind. Det viser vi i vores nye notat "Danmark har brug for hurtig og omkostningseffektiv udbygning af vedvarende energi". I en situation, hvor Danmark akut mangler grøn strøm for at afhjælpe den europæiske afhængighed af fossile brændsler fra Rusland og for at blive netto-selvforsynende med strøm, bør politikerne overveje, om ikke det er på tide med en massiv udbygning af vedvarende energi på land.
June 14, 2022

Danmark har akut brug for grøn strøm. Både hvis Danmark skal være nettoselvforsynende med strøm og bidrage til ambitionen om at afhjælpe den europæiske afhængighed af russisk gas.

 

I vores nye notat viser vi, at vedvarende energi både hurtigst og billigst kan etableres på land med solceller og landvindmøller. Der er altså både tid og penge at spare ved at opføre mere vedvarende energi på land.

 

Vores beregninger viser, at strøm produceret på energiøen i Nordsøen er 63 pct. dyrere, end hvis den havde været produceret med landvindmøller, og 45 pct. dyrere end hvis den var produceret med solceller.  Det betyder, at den mængde strøm, der i fremtiden skal produceres ifm. energiøen, kunne produceres 5,5 mia. kr. billigere med landvindmøller og 4,5 mia. kr. billigere med solceller – hvert år.

 

Vores analyse viser desuden, at pladshensyn ikke er en barriere for VE-udbygning på land. Danmark kan hurtigt blive nettoselvforsynende og endda blive relativt stor nettoeksportør, hvis der er et politisk ønske om det.

 

Ved henvendelse, kontakt os her