Rapportforside

Energiø Bornholm - en økonomisk katastrofe i slowmotion

Med klimaaftalen for energi og industri mv. i 2020 vedtog et bredt flertal at etablere Energiø Bornholm på betingelse af, at projektet var rentabelt. Kort efter vedtagelsen stod det klart, at projektet ikke kan leve op til denne forudsætning: De seneste beregninger viser nemlig et forventet støttebehov på 31,5 mia. kr. Det faktum har dog ikke fået aftaleparterne til at trække i bremsen, og projektet kører ufortrødent videre.
August 21, 2024

Udbygningen af vedvarende energi er indlysende essentielt for den grønne omstilling. Milliarddyre prestigeprojekter som Energiø Bornholm er dog den forkerte måde at gribe sagen an på, da anden havvind kan opføres støttefrit og endda i flere tilfælde mod betaling til staten for leje af havbund.

 

I denne rapport sætter vi lys på den turbulente proces, der har været omkring Energiø Bornholm indtil videre og de mange økonomiske og politiske risici, der er forbundet med det videre forløb, hvis aftalen fastholdes. Derudover fremhæver vi det absurde i at bruge et tocifret milliardbeløb på en energiø, når anden havvind kan opføres støttefrit, og når strømmen ovenikøbet primært skal eksporteres til Tyskland, så danske skatteydere ender med at betale for Tysklands grønne omstilling.

 

Rapporten udstiller tydeligt de mange problemer ved projektet, og på den baggrund opfordrer vi kraftigt til, at projektet droppes eller som minimum udskydes, indtil der findes en bedre, mere omkostningseffektiv løsning. Milliarderne kan med fordel bruges på hurtigere, reel grøn omstilling.

Ved henvendelse, kontakt os her