Udligning af risikoen for førtids- og seniorpension på tværs af faggrupper
Det danske pensionssystem er et af verdens bedste, men der er også områder med udfordringer. Pensionssystemet er nemlig indrettet på en måde, hvor en større andel af personer med høj risiko for fx at blive førtids- eller seniorpensionister samles i få pensionsselskaber. Da man hæfter solidarisk inden for det enkelte selskab, betyder det, at gruppen af økonomisk dårligst stillede pensionsindbetalere kommer til at bære den økonomiske byrde for, at flere af deres kollegaer får tilkendt førtids- eller seniorpension.
September 9, 2024
Dette notat beskriver tre forskellige løsningsmodeller, der udligner risikoen for at miste indbetaling til alderspension ved tilkendelse af førtidspension på tværs af faggrupper. Modellerne er kun dækkende for førtids- og seniorpensionister, der tidligere har været erhvervsaktive. Analysen er udarbejdet for pensionsselskabet PenSam.
Analysen viser at:
- Risikoen for at få tilkendt førtids- eller seniorpension er under 1 pct. for alle faggrupper, men der er markante forskelle på tværs af grupperne.
- Overordnede fagområder som fx service, transport samt social og sundhed har de højeste forekomster af førtids- og seniorpensionstilkendelser, mens naturvidenskab og information og kommunikation ligger i bund.
- Inden for social og sundhed har læger den laveste risiko for at få tilkendt førtidseller seniorpension, mens SOSU’er har den højeste.
- En udligning af risikoen kan se ud på mange måder. I dette notat beskriver vi tre forskellige modeller.
- Oprettelse af en ny forsikringsordning koster ca. 2.050 kr. per erhvervsaktiv ATPindbetaler, hvis hver førtids- eller seniorpensionist skal have en ordning svarende til en udgift på 3.000 kr. om måneden.
- Ved en risikoudligningsmodel for alle, omfordeles fx inden for det eksisterende ATP-system. Her vil en SOSU modtage ca. 2.500 kr. om året, mens en læge vil betale ca. 1.500 kr. i udligning om året. Beløbet indbetales løbende, og udbetales som en del af ATP-pensionen efter pensionsalderen.
Analysen er omtalt i Politiken den 9. september 2024.