Med lov skal man land bygge

Ændring af kammeradvokat-ordningen er fyldt med risici

Kammeradvokatordningen er endnu en gang under kritisk lup af et udvalg, der skal se på muligheden for at sende ordningen i udbud. En ny rapport fra Kraka Economics fastslår dog, at en ændring kan risikere at fordyre statens indkøb på området og svække kvaliteten af den rådgivning, som staten modtager.
August 28, 2024

Stik mod hensigten kan konkurrenceudsættelse af kammeradvokatordningen risikere at blive dyrere og give dårligere rådgivning til staten. Det konkluderer Kraka Economics i en ny rapport, der er udarbejdet på foranledning af Poul Schmith/Kammeradvokaten. Rapporten lægger sig derved i forlængelse af tidligere undersøgelser fra blandt andre Moderniseringsstyrelsen, der kommer frem til, at en ordning i den nuværende form er fordelagtig for staten.

 

Regeringen har netop nedsat et udvalg, der skal undersøge mulighederne for at udsætte statens juridiske rådgivning for konkurrence, da man vil finde ud af, om der kan være penge at spare. Men ifølge Kraka Economics’ rapport er der stor risiko for, at sådan en manøvre vil blive dyrere – og i bedste fald vil nedlæggelse af ordningen blot kunne give en lille besparelse.

 

Kammeradvokatordningen giver nemlig stordriftsfordele og gevinster, der relaterer sig til langvarige samarbejdsrelationer. Det seneste uafhængige pristjek fra 2020 viste fx, at kammeradvokatens timepriser var 11,2 pct. lavere end timepriserne i andre rammeaftaler på markedet. Og det er på trods af, at kammeradvokaten altid skal være klar til at rådgive staten på alle områder – også de mindre profitable.

Ved henvendelse, kontakt os her