Diabetes

Tidligere og målrettet opsporing af type 2-diabetes betaler sig - både for sundheden og samfundsøkonomien

Tidlig og målrettet opsporing af type 2-diabetes kan reducere alvorlige følgesygdomme og give et samfundsøkonomisk afkast på hele 28 pct. Et nationalt screeningsprogram vil tidligere opdage sygdommen og forbedre patienternes sundhed samtidig med, at det bidrager positivt til samfundsøkonomien.
September 16, 2024

Tidligere opsporing og behandling af type 2-diabetes er en samfundsøkonomisk god forretning

  • Mennesker med type 2-diabetes har ofte haft sygdommen i en årrække uden at vide det, inden de bliver opdaget af sundhedsvæsenet. Et screeningsprogram vil kunne fremskynde diagnosetidspunktet for type 2-diabetes med 2 - 6 år.

 

  • Tidligere opsporing og behandling giver personer med type 2-diabetes et hurtigere fald i langtidsblodsukker i starten af deres sygdomsforløb. Det vil forebygge, at mennesker med type 2-diabetes udvikler alvorlige følgesygdomme.


Et nationalt screeningsprogram vil give et samfundsøkonomisk afkast på 28 procent

  • Diabetesforeningen og Kraka Economics foreslår, at screeningsprogrammet udføres i femårsintervaller, dvs. alle borgere, som ikke er blevet testet for type 2-diabetes de seneste 2 år, tilbydes screening i de år, de fylder 50, 55, 60, 65 og 70 år. Screeningprogrammet vil tilbyde tests til ca. 106.000 til 184.000 borgere årligt og vil opspore 800 til 1.400 udiagnosticerede personer med type 2-diabetes årligt.

 

  • Netto er den årlige samfundsøkonomiske gevinst, når omkostningerne til screeningsprogrammet trækkes fra de samfundsøkonomiske gevinster, på 2 - 4 mio. kr. Dermed kan hver krone investeret i screeningsprogrammet forventes at give et samfundsøkonomisk afkast på 28 procent.

 

Rapporten er udarbejdet på foranledning af Diabetesforeningen.

Ved henvendelse, kontakt os her